Pagalba šeimoms, auginančioms autizmo spektro sutrikimų turinčius vaikus Kaišiadorių savivaldybėje

Skubame su visais pasidalinti džiugia žinia – laimėtas projektas dėl naujos metodikos darbui su autizmo spektro sutrikimą turinčiais vaikais (SCERTS modelio)  Lietuvoje. 

Projektu siekiama atvežti į Lietuvą naują darbo su autizmo spektro sutrikimus turinčiais vaikais metodiką, ją pritaikyti mažose savivaldybėse mažinant atskirtį pagalbos prieinamume tarp didžiųjų ir mažesniųjų savivaldybių. 

SCERTS, tai integruotas darbo su autizmo spektro sutrikimus turinčiais vaikais modelis, kuris apima skirtingas sritis bei yra tinkamas derinti su kitais turimais metodais. Modelis paremtas moksliniais tyrimais, pačiame modelyje integruoti tyrimais paremti vertinimo instrumentai, paaiškintas ir ištirtas siekiamas poveikis. SCERTS pritaikytas JAV, Kanadoje, Australijoje, Kinijoje, Japonijoje ir kt. šalyse, o Naujojoje Zelandijoje adaptuotas į bendrą 0-6 metų vaikų mokymo programą.

Projekto metu bus gaunama licencija naudoti SCERTS metodiką, ji išversta į Lietuvių kalbą, apmokomi specialistai iš keturių mažųjų savivaldybių (Varėnos, Kazlų Rūdos, Joniškio, Kaišiadorių), kurie bus konsultuojami apie praktinį metodikos naudojimą darbe, stebimas trumpo intervencijų laikotarpio efektyvumas. Gretutinis projekto tikslas – mažinti autizmo spektro sutrikimus turinčių vaikų stigmatizaciją, bei siekiama į projekto metu vykdomus mokymus įtraukti savivaldybių administracijos atstovus, išplėstinės šeimos narius ir platų specialistų spektrą, kurie gali padėti daryti pokytį iš bendruomenės perspektyvos. Taip pat bus rašomi informacinio pobūdžio straipsniai, organizuojami viešinimo renginiai.

Projektas finansuojamas iš Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybių (Islandijos ir Lichtenšteino) bei Norvegijos 2014–2021 m. finansinių mechanizmų lėšų.